042-15 17 18

Ring oss gärna vid frågor!

Rotavdrag - målning till ett lägre pris!

Rotavdraget är en fantastisk möjlighet för privatpersoner att minska kostnaderna för renoveringar och ombyggnadsprojekt för sina hem. Genom att välja Leif Olssons Måleri AB kan du vara säker på att du får professionella måleritjänster till ett förmånligt pris, samtidigt som vi tar hand om alla administrativa aspekter av rotavdraget åt dig.

Vad är rotavdrag?

Rotavdrag är en förkortning för ”Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad”. Det är en skattereduktion som är tillgänglig för privatpersoner i Sverige, när de anlitar registrerade företag som oss på Leif Olssons Måleri AB, för arbete på sin bostad.

Med Rotavdraget kan du dra av en del av arbetskostnaden för måleritjänster från din skatt, vilket kan göra det mer ekonomiskt överkomligt att genomföra hemförbättringar. Normalt sett är avdraget 30 procent av arbetskostnaden och kan göras upp till ett visst belopp per person och år. 

Så fungerar rotavdraget

Tack vare rotavdraget står du som kund bara för 70 procent av arbetskostnaden vid målning av din bostad. Detta innebär att du får njuta av högkvalitativa måleritjänster till en reducerad kostnad.

Processen att göra rotavdrag är mycket smidig. Den avdragsgilla summan dras direkt från vårt håll.

Vad gäller för rotavdraget?

Det är viktigt att vara medveten om rotavdragets villkor och begränsningar för att kunna dra full nytta av denna förmånliga möjlighet. Men vad gäller när det kommer till rotavdraget?

30 % avdrag

Alla våra kunder har rätt till rotavdrag som kan täcka upp till 30 procent av arbetskostnaden. Det är en bekväm och problemfri process som gör det enklare än någonsin att dra nytta av rotavdraget, få en skattereduktion och förbättra ditt hem utan att spränga budgeten.

Maxbelopp för rotavdrag

Rotavdraget är en betydande förmån för många privatpersoner, vilket gör det möjligt för dem att förbättra sina hem till en lägre kostnad. Men avdraget gäller inte till hur höga summor som helst. Den maximala summan som kan dras av är 50 000 kronor per person och år.

Det innebär att om flera personer äger fastigheten tillsammans, såsom makar eller sambor, kan varje ägare ha rätt till rotavdrag upp till denna gräns. Att ha upp till 50 000 kronor i avdrag per år kan göra en stor skillnad för familjer som vill förnya och förbättra sin bostad.

Ökning av maxbelopp för rotavdrag - 2024

För att ge stöttning åt byggsektorn har regeringen beslutat att taket för rot- och rutavdraget ska höjas till 75 000 kr. Det som kommer gälla då är 75 000 kr för rotavdraget samt 75 000 kr för rutavdraget per person. Denna ändring kommer gälla från och med 1/7-2024 till 31/12-2024. Detta innebär att privatpersoner kommer kunna anlita hjälp till ett förmånligt pris i allt högre omfattning än tidigare.

Rotavdraget täcker bara arbetskostnader

Det är också viktigt att notera att rotavdraget endast täcker arbetskostnader, inte materialkostnader. Det betyder att även om du kan få avdrag för den arbetskraft som används under renoveringen, måste du fortfarande täcka kostnaderna för materialet själv.

Vi förklarar närmre

Om du vill veta mer om rotavdraget så är du välkommen att kontakta oss, vi är väl införstådda i hur det fungerar och delar gärna med oss av vår kunskap till dig.

Vill du hellre läsa om det så gör du det enklast på Skatteverkets sida.

Vanliga frågor och svar

I regel kan hantverkare inte vägra rotavdrag och du som kund ska ha rätt till det om du uppfyller villkoren för det. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns vissa undantag och olika förutsättningar beroende på lokala lagar och avtal.
Rot avser arbeten som utförs för att reparera, förbättra eller förändra en fastighet, som till exempel renovering av kök eller badrum. Rut gäller för hushållsnära tjänster, såsom städning, trädgårdsarbete eller tvättning.
Avdraget gäller inte till arbetskostnader för material som inte är en del av fastigheten, såsom möbler eller vitvaror. Det täcker inte heller rena renoverings- eller underhållskostnader utanför fastigheten, till exempel trädgårdsarbete eller byte av däck på en bil.
Leif Olssons måleri

Vill du veta vad ditt nästa måleriprojekt kostar?

Skicka in en förfrågan till oss så återkommer vi så snabbt vi kan med en offert! Du kan även kontakta oss på telefon eller e-post 042 – 15 17 18 [email protected]

Logga in

Begär offert

Kontakta oss via formuläret så återkommer vi så snabbt vi kan.

LO Måleri logotyp